Jezioro Garda - Przewodnik

Nad największym, najmniej zanieczyszczonym i najbardziej popularnym z włoskich jezior turystyka rozwija się prężnie, choć jest zjawiskiem stosunkowo nowym - jej początki przypadają dopiero na pierwsze lata ubiegłego stulecia, kiedy ukończono budowę szosy okrążającej jezioro. Turystów przyciągają wspaniałe warunki do uprawiania windsurfingu i dobry klimat. Zimy są łagodne, a lata niezbyt gorące, dzięki wpływowi dwóch bryz: północnej sover, wiejącej od północy aż do wczesnego rana, oraz popołudniowej i wieczornej ova, wiejącej z południa. Wzdłuż tzw. Riviera Bresciana, najbardziej osłoniętego odcinka wybrzeża zachodniego, rosną bujne gaje oliwek, winorośli i drzew cytrusowych, których owoce służą do wyrobu najważniejszych produktów rejonu Gardy: oliwy, syropów cytrusowych i win marek Bardolino, Soave i Valpolicella.

Krajobraz brzegów jeziora jest zróżnicowany: bogata roślinność środkowego odcinka ustępuje surowemu pejzażowi części północnej, gdzie jezioro zwęża się, a postrzępione góry otaczają je coraz ciaśniej, za długim (16 km w najszerszym miejscu) i płaskim wybrzeżem południowym rozciąga się natomiast równina.
Wody Lago di Garda oblewają terytoria trzech jednostek administracyjnych: zachodni brzeg aż do Limone del Garda należy do Lombardii, kraniec północny wchodzi w skład Trydentu-Górnej Adygi, a wybrzeże wschodnie jest częścią Wenecji Euganejskiej.

Źródło: wydawnictwo Pascal

Włochy na skróty

0
OFERT