Kultura Wysp Zielonego Przylądka stanowi swoiste połączenie kultury europejskiej (w szczególności portugalskiej) z afrykańską. Mieszkańcy to rozśpiewany naród – muzyka jest ważną częścią ich życia. Duże znaczenie ma również literatura tworzona przez pisarzy pochodzących z wysp.
Mieszkańcy i zwyczaje
Kabowerdeńczycy, bo tak nazywa się ludność zamieszkująca Wyspy Zielonego Przylądka to potomkowie
niewolników (głównie z Senegalu) sprowadzanych do pracy, a także
portugalskich kolonistów. Przeważająca liczba mieszkańców żyje na głównej wyspie archipelagu, czyli
Santiago. Językiem urzędowym na wyspach jest
język portugalski, choć tamtejsza społeczność często używa języka kreolskiego.
Ludzie są przyjaźni, preferują spokojny tryb życia, a wieczorami chętnie biesiadują i imprezują w rytm mieszanki melodii kubańskich, portugalskich i afrykańskich. Ważnym słowem na Wyspach jest „
morabeza”, oznaczająca gościnność. W zasadzie oddaje styl życia Kabowerdeńczyków i ich pozytywne podejście. Luźna atmosfera udziela się wszystkim turystom przyjeżdżających na ten rajski archipelag – tu naprawdę można odpocząć.Popularną muzyką jest tzw.
morna , czyli połączenie wspomnianych melodii z melancholijnymi elementami. To właśnie w tym stylu śpiewała znana
Cesaria Evora nazywana „bosą diwą” – na scenie zawsze występowała bez butów.
Religia i święta
Religią dominującą na wyspach jest
katolicyzm, jednak często występuje z domieszką lokalnych zwyczajów afrykańskich. Można to zauważyć podczas świąt – przykładowo obchodom towarzyszą
afrykańskie tańce, charakterystyczna muzyka, a nawet specjalny strój.
Na Wyspach Zielonego Przylądka obchodzonych jest wiele świąt, w tym Święta Wielkanocne, Święta Bożego Narodzenia, Dzień Dziecka, czy Dzień Niepodległości. Mimo, że część Kabowerdeńczyków jest niepraktykująca chętnie uczestniczą oni w różnych obchodach. To także okazja do
spotkań i biesiadowania – ważną rolę odgrywa tu przygotowywanie jedzenia. Kobiety często spędzają kilka dni przygotowując różnorodne potrawy na święta
Lokalna kuchnia
Smaczna i zdrowa kuchnia to zalety urlopu na Wyspach Zielonego Przylądka. Podstawowym daniem są
ryby i owoce morza (szczególnie krewetki, kalmary, czy ośmiornice). Rybołówstwo jest popularne na wyspach i codzienne połowy gwarantują świeżą dostawę ryb. Popularnym daniem są
steki z tuńczyka, kanapki z pastą z tuńczyka, czy Caldo de Peixe, czyli tradycyjna zupa rybna.
Kabowerdańskie dania bazują też na
fasoli i kukurydzy. Ten drugi składnik jest szczególnie popularny i wyróżnia typową potrawę o nazwie
chacupa. Występuje zarówno w wersji wegetariańskiej (z dodatkiem fasoli, manioku i słodkich ziemniaków), a także mięsnej, najczęściej podawanej z kurczakiem. Na deser można przekąsić
Bol de cuscus, czyli ciasto z kukurydzy i cukru, lub np.
Sugarinhas, czyli proste, słodkie ciasteczka dostępne w sklepach spożywczych. Choć kuchnia nie jest wyjątkowo urozmaicona - dania są dobrze przyprawione i świeże, czemu zawdzięczają swój niepowtarzalny smak.