Hotel jest duży, naprawdę nie da się zobaczyć i zrobić wszystkiego w tydzień. 10-dniowy pobyt był idealny, biorąc pod uwagę 10-godzinny lot – około 6 godzin przez ocean. Tydzień to za mało. Pogoda rano i wieczorem wynosiła 25°C – w ciągu dnia 30°C – listopad – padał też deszcz – to była kwestia czasu, zanim przestanie i nadal będzie ciepło. Tak, Dominikana jest piękna, palmy, dużo zieleni, mili ludzie i personel. Hotel ma aplikację – co jest naprawdę świetne, można dzięki niej znaleźć i rozwiązać wszystkie problemy. A otwieranie pokoi jest częścią bransoletki All Inclusive – również świetne, zawsze masz ją przy sobie. Lepiej mieć dolary – przeliczają kurs tak samo jak euro. W samolocie dostajesz 2 x napoje – 1 x ciepły posiłek + napoje alkoholowe i bezalkoholowe, drugi raz zimny bufet. Musisz wziąć adapter, ale możesz naładować w pokoju bez niego – zależy od tego, ile płacisz. Komary są prawdopodobnie częstsze na zewnątrz wieczorem. Można się porozumieć po angielsku, ale głównie po hiszpańsku. Polecam - wyspę SAONA - świetna - całodniowa wycieczka z przewodnikiem łodzią - 100 USD. Wieczorne programy w hotelu tak.
Zakwaterowanie
Recepcja jest duża i czynna całą dobę. Hotel znajduje się około 25 minut od lotniska. Znajduje się przy plaży, pokoje są duże i przestronne, z balkonem, na którym znajduje się część wypoczynkowa. Duży prysznic. Duże łóżka. Klimatyzacja. Suszarka do włosów. Ekspres do kawy. Telewizor. Lodówka z napojami. Brak suszarki do ubrań. Ręczniki, codzienne sprzątanie. TAK – szampony, odżywki, balsamy do ciała, mydła.
Wyżywienie
All inclusive. Śniadanie 6.30-10.30: ciastka, tosty, soki, koktajle, salami, kiełbaski, bekon, sery, jajka, warzywa, owoce, dania na ciepło, słodkie wypieki, kawa, herbata, naleśniki... Obiad 12.30-15.00: ziemniaki, ryż, risotto, frytki, mięso drobiowo-wieprzowe, mięso z grilla, ryby – filety, rekin, ośmiornica, tuńczyk, łosoś... grillowane warzywa, zupy, mięso mieszane. Pieczone i smażone mięso... Przygotowywali również małe porcje dla dzieci. Kolacja 18.30-22.00: znowu wszystko, następnie owoce – ananas, maliny, arbuz – kilka rodzajów, jabłka, banany, owoce egzotyczne – marakuja, mango, cytrusy. Desery i miniatury – ogromny wybór, fondue czekoladowe, słodkie wypieki – duży wybór, napoje bezalkoholowe, alkohol, piwo, szampan, wina, drinki mieszane, około 30 rodzajów. Lody – również osobno – lodziarnia, kawiarnia – tylko kawa i koktajle. Również około 7 restauracji – trzeba zamawiać z wyprzedzeniem na wieczór – azjatycka, włoska, francuska, śródziemnomorska, grill, meksykańska, amerykańska. W ciągu dnia restauracja nad morzem.
Obsługa w hotelu
Hotel posiada około 6 basenów. Dwa z nich wychodzą na plażę. Leżaków jest wystarczająco dużo, choć są też ręczniki do dyspozycji gości. Ręczniki można wymieniać codziennie – po okazaniu karty. Przy basenie odbywają się animacje z lokalnymi animatorami. Hotel posiada zjeżdżalnię wodną i zjeżdżalnie. Brodzik dla dzieci, plac zabaw. Siłownia. Siatkówka... Klub nocny, dyskoteka. Bary przy basenie i na plaży z muzyką, czasami zbyt głośną.
Plaża
Tutaj niestety, małe rozczarowanie – Atlantyk. Nie był tak piękny, sporo łódek w pobliżu, wodorosty na plaży i w wodzie, plaża nie zawsze była z nich oczyszczana, po prostu nie była tak czysta jak na Karaibach. Woda była ciepła, bez fal podczas naszego pobytu. Mnóstwo leżaków i parasoli – znowu niektórzy rzucali ręczniki i je zajmowali. Piasek był biały i wcale nie parzący, wszędzie palmy. Wejście do wody było stopniowe. Plaża była długa z obu stron – godzina spaceru. Na plaży sprzedawano kapelusze z palmami – 10 USD i kokosy – 5 USD. Ręczniki gratis. Wycieczka prosto nad Morze Karaibskie – cudowna. Czyste, piękne, przejrzyste morze.
Ta recenzja została automatycznie przetłumaczona za pomocą Google Translate