Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia tajska  - popularne potrawy podczas wakacji w Tajlandii

Dzięki intensywnym aromatom i pikantnym smakom, tajskie jedzenie znane jest na całym świecie. Różnorodność tajskiej kuchni jest tak ogromna, że przygotowana przez lista stanowi jedynie krótkie wprowadzenie do tej niezwykłej i szczególnie południowo-wschodniej kuchni azjatyckiej. Spróbuj najpyszniejszych potraw podczas wakacji w Tajlandii i wybierz swoją ulubioną!

Som Tam - potrawy z Tajlandii

Som Tam - potrawy z Tajlandii

Pyszne tajskie jedzenie jest powszechnie uważane za jedno z najlepszych na świecie. Różnorodność tajskiej kuchni, zwłaszcza uznanego na całym świecie jedzenia ulicznego, jest zdumiewająca. Obejmuje zarówno makaron, jak i curry, zupy i sałatki. Uliczne jedzenie dostępne jest dosłownie wszędzie - od mobilnych wózków z jedzeniem po restauracje nagrodzone gwiazdką Michelin w Bangkoku. Oto polecane przez nas najlepsze tajskie potrawy, których koniecznie trzeba spróbować.

Som Tam (pikantna sałatka z zielonej papai)

Som Tam, prawdopodobnie najbardziej znana sałatka w Tajlandii, pochodzi z Laosu, ale obecnie jest pyszną północno-wschodnią specjalnością i jednym z najbardziej lubianych dań w Tajlandii. Nie jest to typowa sałatka, Som Tam występuje bowiem pod różnymi postaciami. Klasyczna wersja przygotowywana jest zwykle z rozdrobnionej zielonej papai, czerwonych chili, sosu rybnego, soku z limonki, pulpy tamaryndowca i cukru palmowego, zmieszanych z warzywami, takimi jak pomidory koktajlowe, marchew i fasolka szparagowa, z dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych i suszonych krewetek. Całość rozdrobniona jest w tłuczku i moździerzu, co daje charakterystyczny, słodki, pikantny, słony i kwaśny smak.

Zaplanuj wakacje marzeń

w Tajlandii


Sprawdź oferty

Tom Yum Goong (ostra i kwaśna zupa z krewetek)

Tom Yum Goong - tajska kuchnia

Tom Yum Goong - tajska kuchnia

Jedna z najbardziej kultowych potraw Tajlandii, ta popularna zupa to pikantna, kwaśna i aromatyczna ekstrawagancja dla kubków smakowych! Pochodząca z regionu centralnego, zupa ta powstaje z połączenia aromatycznej trawy cytrynowej, szalotki, sosu rybnego, grzybów, liści i soku z limonki, a także czerwonych papryczek chili. Chociaż wersja z krewetkami jest najpopularniejsza (uważana też za najsmaczniejszą), w Tajlandii dostaniemy również opcję z kurczakiem, rybą lub innymi owocami morza.  Jeśli jednak Tom Yum Goong będzie dla nas zbyt pikantne, polecamy spróbować północnej wersji zupy kokosowej z kurczakiem. Jest to łagodniejsza i słodsza alternatywa.

Tajski filet z ryby pieczony w liściu bananowca

Do tego przepisu można użyć niemal każdego rodzaju filetów rybnych, w tym łososia, dorsza lub tilapii. Filet polany jest aromatycznym sosem kokosowym i upieczony w liściach bananowca, folii aluminiowej lub pergaminie. Podawany jest ryżem kokosowym, zwykłym ryżem lub ziemniakami. Idealna opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za ostrym jedzeniem.

Laab (pikantna sałatka)

Laab - tajska kuchnia

Laab - tajska kuchnia

Kolejną północno-wschodnią wizytówką Tajlandii jest potrawa Laab (lub larb), która dzięki swojemu ostremu, słonemu i pikantnemu połączeniu smaków jest (podobnie jak Som Tam) typowa dla tego bogatego kulinarnie regionu. Pochodząca z Laosu, Laab to tradycyjna pikantna sałatka, zazwyczaj przygotowywana z mielonego mięsa, grzybów, liści mięty i kolendry, limonki, sosu rybnego i oczywiście chili. Ta aromatyczna sałatka jest naprawdę ostra, dlatego niezmiennie towarzyszy jej dodatek surowych warzyw.

Kaeng Lueang (żółte curry)

Żółte curry - tajska kuchnia

Żółte curry - tajska kuchnia

Słynne na całym świecie tajskie curry to warianty od łagodnych po bardzo ostre, od słodkich po kwaśne. Przyrządzane z mlekiem kokosowym, o konsystencji przypominającej zupę. W Tajlandii znajdziemy niezliczone regionalne odmiany, jednak trzy główne rodzaje curry (czerwone, zielone - i żółte), są najbardziej znane na całym świecie.

Żółte curry najczęściej przyrządzane jest w południowej Tajlandii, z bogatą konsystencją i charakterystycznym odcieniem pochodzącym z kurkumy. Do potrawy dodaje się oczywiście mleko kokosowe, warzywa i ziemniaki, a także kurczaka, jajko lub tofu. Ponieważ ten rodzaj curry zazwyczaj zawiera mniej chili, nie jest tak pikantny jak jego zielone i czerwone odpowiedniki, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób - w tym dzieci - które preferują łagodniejszy smak.

Gaeng Daeng (czerwone curry)

Czerwone curry - tajska kuchnia

Czerwone curry - tajska kuchnia

Jedna z najpopularniejszych odmian curry w Tajlandii. Czerwone curry jest nieco ostrzejsze niż żółte curry, ale mniej niż zielone.. Charakterystyczny czerwony kolor tej słodkiej i aromatycznej potrawy pochodzi od zmiażdżonych czerwonych chili w paście curry (na bazie czosnku, imbiru i trawy cytrynowej), która dodawana jest do mleka kokosowego i warzyw, takich jak bakłażan czy pomidory. Curry zwieńczone jest także drobno pokrojonymi liśćmi kaffiru i słodką bazylią, tworząc idealnie zbalansowane połączenie kremowego i pikantnego bulionu.

Pad Thai (smażony makaron)

Pad thai - tajska kuchnia

Pad thai - tajska kuchnia

To charakterystyczne danie jest doskonałym wprowadzeniem do tajskiej kuchni, ponieważ nie jest ono zbyt pikantne. Podobnie jak wiele innych dań, dodatki do Pad Thai różnią się w zależności od regionu, ale jego klasyczne składniki pozostają niezmienne. Jest to płaski makaron ryżowy, owoce morza (alternatywnie kurczak, wieprzowina lub tofu), suszone krewetki, tamaryndowiec, sos rybny, kiełki fasoli, szalotka i jajko. Wszystko to smażone jest w gorącym woku, a następnie posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi ziołami i chili (opcjonalnie). Pad Thai uosabia charakterystyczną dla Tajlandii słodko-kwaśno-słoną kombinację smaków. Palce lizać!

Ba Mee Kiew

Pyszny makaron jajeczny wykonany z wontonu, któremu zwykle towarzyszą soczyste plastry boczku wieprzowego. Wonton to kantoński pieróg wypełniony mięsem, powszechnie spożywany w całej Azji. Do wyboru dostaniemy suchy makaron wonton lub zupę z makaronem wonton. W wersji zupy składniki zanurzone są w klarownym bulionie, natomiast w wersji suchej bulion znajduje się w osobnej miseczce.

Khao Soi (tajska kokosowa zupa z makaronem curry)

Khao soi - tajska kuchnia

Khao soi - tajska kuchnia

Zupy z makaronem są popularnym daniem ulicznym, serwowanym o każdej porze dnia i nocy w całej Tajlandii. Jedną z najbardziej lubianych odmian jest Khao Soi (lub Soy), charakterystyczne danie północnej Tajlandii, szczególnie popularne w Chiang Mai. Zupa ta jest mleczna, a zarazem pikantna, co zawdzięcza mleku kokosowemu i aromatycznemu bulionowi z carry. Do garnka dodany jest również miękki makaron jajeczny i kurczak, wołowina lub tofu. Dodatki podsmażane są na głębokim oleju. Khao Soi jest pyszne, lekko pikantne, słodkie i kremowe. Jesteście gotowi na taką mieszankę smaków?

Tajski deser z kleistego ryżu z mango (Khao Niaow Ma Muang)

Mango sticky rice - tajska kuchnia

Mango sticky rice - tajska kuchnia

Mango sticky rice (Khao Niaow Ma Muang) jest najsłynniejszym ze wszystkich tajskich deserów. Na talerzu dostaniemy kulkę kleistego ryżu, znanego również jako słodki ryż. Na kleistym ryżu układane plasterki świeżego mango, które następnie polane są słodkim sosem kokosowym. Deser ten przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, a także wszystkim amatorom prawdziwie słodkich potraw.

 

Tajlandia to prawdziwy kulinarny raj. Przygotowane przez nas zestawienie popularnych potraw to tylko mała namiastka tego, co spróbujemy na miejscu. Polecamy skorzystać zarówno z menu droższych restauracji, jak i prawdziwego ulicznego jedzenia, którego na miejscu nie brakuje. Wybierz się w podróż szlakiem pysznych potraw i wybierz swoją ulubioną!

 

Podsumowanie

  • Som Tam: Znana tajska sałatka, wyjątkowe połączenie smaków – słodkie, pikantne, słone i kwaśne.
  • Tom Yum Goong: Kultowa zupa, ostrzejsza, ekstrawagancka dla kubków smakowych, z opcją łagodniejszej wersji.
  • Tajski filet z ryby: Pieczony w liściu bananowca, idealny dla miłośników łagodniejszych smaków.
  • Laab: Pikantna sałatka z mięsem, grzybami, miętą i chili, charakterystyczna dla regionu północno-wschodniego.
  • Kaeng Lueang (żółte curry): Mniej pikantne, z kurkumą, przyjazne dzieciom i osobom preferującym łagodne smaki.
  • Gaeng Daeng (czerwone curry): Nieco ostrzejsze niż żółte, kremowe z charakterystycznym czerwonym kolorem.
  • Pad Thai: Smażony makaron, niezbyt pikantny, uniwersalny wprowadzenie do tajskiej kuchni.
  • Ba Mee Kiew: Makaron jajeczny z wontonem, dostępny jako suchy lub w zupie.
  • Khao Soi: Mleczna i pikantna zupa z makaronem curry, charakterystyczna dla północnej Tajlandii.
  • Khao Niaow Ma Muang: Najpopularniejszy tajski deser z kleistego ryżu i mango, idealny dla dzieci i amatorów słodkości.

03.11.2023 Arnika Persona

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.