Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia grecka - popularne potrawy

Grecja często jest kojarzona z przepyszną kuchnią, zdrową i różnorodną. Wiele greckich potraw znanych jest dziś na całym świecie, jednakże nie da się ukryć, że najlepiej smakują one w rodzimym kraju. Będąc na wakacjach w tej części kuli ziemskiej warto dać się ponieść i spróbować tych najbardziej popularnych dań. Kuchnia grecka to przede wszystkich świeże składniki, warzywa, owoce morza, różne rodzaje mięsa, czy ryb, oliwa z oliwek, a także świeże zioła i ziarna. Dodatkowym jej atutem jest prostota oraz kultura jedzenia, która zbliża ludzi.

Popularne potrawy kuchni greckiej

Jednym z najbardziej znanych dań, a często także przystawek podawanych w Grecji jest taramosalata. To pasta z osolonej ikry ryby, najczęściej karpia. Podaje się ją z oliwą, czerwoną cebulą, która wcześniej jest starta, białym chlebem bez skórki oraz z sokiem z cytryny. Czasem dodaje się ziemniaki zamiast chleba. To co ważne to kolejność składników i odpowiednie proporcje, a także ucieranie. Czasem do tego dania podaje się ogórek, pomidory, cytrynę, oliwki, a także natkę pietruszki. 

Souvlaki

Souvlaki

Grecka kuchnia to także znane w tym kraju szaszłyki z grilla, czyli souvlaki. To bardzo szybka i prosta potrawa, która idealnie nadaje się dla głodomora. Składa się z mięsa kurczaka lub z wieprzowiny, która jest posiekana i nadziewana na szpadkę. Później zaś podaje się ją w placku pita lub też na talerzu, a do tego sos tzatziki, który tworzy się z jogurtu, czosnku, startego ogórka i mięty oraz świeże warzywa. 

Miłośnicy domowej kuchni greckiej niewątpliwie docenią smak oraz tradycję związaną z moussaką. To przepyszne danie, w którego skład wchodzi smażony bakłażan, pomidory, mięso mielone, a czasem też ziemniaki. Wszystkie składniki układane są warstwami i polane sosem beszamelowym. Na koniec zaś dodaje się tarty ser. W wielu restauracjach można zamówić także wersję bezmięsną. 

Nie sposób mówić o kuchni greckiej bez słynnej greckiej sałatki. Jej oryginalna nazwa to horiatki. Składa się ona ze świeżych ogórków, pachnących i dojrzałych pomidorów, oregano, soli i oczywiście z oliwy z oliwek. Najczęściej dodaje się jednak do niej również grecką fetę, a także oliwki, czerwoną cebulę oraz marynowany pieprz. Rzadziej można w niej spotkać natkę pietruszki, czy kapary. Ta sałatka to cudo, zwłaszcza gdy jest się na greckich wakacjach - na kontynencie lub wyspie, można ją bardzo szybko zrobić samemu. Dodatkowo świeże ogórki, pomidory, czy oliwa w Grecji smakuje inaczej niż gdziekolwiek indziej. 

Grecka sałatka

Grecka sałatka

Ciekawym daniem są także dolmades. Najbliżej im do polskich gołąbków. Potrawa ta składa się z liści winogron, w które zawinięty jest farsz, czyli mięso oraz ryż. Mięsem najczęściej jest jagnięcina. Takie gołąbki są mniejsze niż te podawane z kapustą, a polewane są sosem na ciepło. Można też spróbować wersji wegetariańskiej, w której znajdują się czasem rodzynki, czy orzeszki piniowe. Ta wersja najczęściej podawana jest na zimno razem z sosem, w którego skład wchodzi oliwa z oliwek oraz sok z cytryny. To naprawdę ciekawe połączenie.

Będąc w greckiej restauracji i zaglądając do menu można dostrzec jak bardzo w tym kraju lubi się różnego rodzaju ciasta i placki, w każdej wersji. Jedną z nich jest spanakopita, czyli placek z ciasta filo (delikatnego i bardzo cienkiego) z farszem szpinakowym z fetą, jajkami oraz świeżym koperkiem. Wydawałoby się, że jest to naprawdę łatwe danie, jednakże jakość składników sprawia, że zachwyca ono swoim smakiem i zapada w pamięć.

Słodkości, których warto posmakować w Grecji

Często spotykanym smakołykiem w Grecji, a także w takich krajach jak Turcja, czy Bułgaria jest słynna baklawa. Ta grecka powstaje z ciasta filo oraz z warstw orzechów włoskich - drobno posiekanych, miodu (lub cukru), migdałów bądź pistacji. Takie składniki już same w sobie są przepyszne, a w tej wersji różnicę czyni fakt, że są dodatkowo zapiekane. Baklawę podaje się w kawałkach, ze specjalnym syropem z soku cytrynowego, cukru oraz wody. 

Baklawa

Baklawa

Równie słodkie i dobre są greckie obwarzanki, czyli koulouri. Są miękkie, posypane makiem lub sezamem, a czasem też siemieniem lnianym, czy pestkami słonecznika. Zakupić je można naprawdę w wielu miejscach. Podobnie jest z greckimi pączkami, czyli loukoumades. To kulki powstałe z drożdżowego ciasta, które polewa się syropem i podaje ze skórką pomarańczową oraz pistacjami. Są one niezwykle chrupiące i smaczne, co sprawia, że trudno im się oprzeć. 

A jakie trunki lubią Grecy?

Oprócz przepysznych dań i słodkości będąc na wakacjach w Grecji warto także spróbować wspaniałych trunków, z czego ten kraj niewątpliwie słynie. To przede wszystkim takie alkohole jak Ouzo, Tsipouro, Retsina, czy Metaxa. Do obiadu bardzo często Grecy wybierają domowe wino, czyli właśnie Retsinę, którą można zakupić niemal wszędzie. Trunek ten ma bardzo długą historię, zaczyna się ona bowiem już w mitologii, w której Dionizos podzielił się z Ikarem sekretem jak wytwarzać wino.

Retsina

Retsina

W upalne dni natomiast najlepiej ochładza anyżowe Ouzo, które może mieć nawet do 48 % alkoholu. Dodaje się do niego wody i wtedy zmiania ono barwę na białą. Ouzo świetnie gasi pragnienie, a podaje się go do dań, które mają wyraziste smaki np. owoce morza, czy ostre papryczki. Co ciekawe ten trunek pomaga także przy bólu zęba, warto wtedy przepłukać jamę ustną, by poczuć ulgę. 

Jednym z tradycyjnych alkoholi w Grecji, których warto spróbować będąc w tym kraju na wymarzonych wczasach jest lokalny bimber, czyli Tsipouro. Tworzy się go z pras winogronowych i jest podobne do Raki, jednakże ten ostatni trunek pochodzi z Krety, a Tsipouro z Grecji kontynentalnej. Pije się go już po posiłku i co interesujące - nie trzeba się martwić o złe samopoczucie kolejnego dnia. Grecja słynie także z koniaku, to stąd pochodzi słynna Metaxa. Łączy ona w sobie brandy oraz odrobinę wina i  anyż. 

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.