Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Podróże na kwarantannie – szybkie przepisy na egzotyczne dania

Masz więcej wolnego czasu i zastanawiasz się jak go spożytkować? W naszych najnowszych artykułach podpowiadamy jak zaplanować sobie czas podczas kwarantanny i przenieść się w wakacyjny świat nie ruszając się z domu. W ostatnim wpisie zebraliśmy dla Was różne pomysły na wirtualne zwiedzanie z domu. Teraz czas na odkrywanie egzotycznych smaków! Przedstawiamy kilka propozycji szybkich dań dla wszystkich tych, którzy chcą udać się w kulinarną podróż i wypełnić kuchnię nowymi smakami i zapachami. Choć teraz nie możemy podróżować, dodajmy szczyptę egzotyki do swojego domu.


Kulinarne podróże – 4 proste przepisy z całego świata

Posmakuj potraw, które przeniosą Cię w przyjemny, wakacyjny świat. Zobacz nasze propozycje – to dania, które możesz przyrządzić w prosty sposób z łatwo dostępnych składników.


1. Izraelska szakszuka – przenieś się na ulice Jaffy

To pomysł na sycące śniadanie znane głównie z kuchni izraelskiej – słowo „shakshouka” po izraelsku oznacza „bałagan”. Uwierz, że akurat taki bałagan na talerzu na pewno przypadnie Ci do gustu i przekonaj się, jak smaczne może być wyjątkowe połączenie jajek z pomidorami i przyprawami. Wariacji smakowych jest wiele i każdy może przygotować szakszukę korzystając z wybranych przez siebie składników

Szakszuka

Szakszuka

Składniki na 2-3 porcje: 2 jajka, 2 pomidory (świeże lub z puszki), 1 łyżka oliwy, ½ ząbku czosnku, przyprawy i dodatki: sól, pieprz, bazylia, szczypta oregano, posiekana natka pietruszki

Opcjonalnie: papryka, cebula, chilli i kumin rzymski

Czas przygotowania: ok. 15 min

Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy wcześniej drobno posiekany lub starty czosnek. Następnie dodajemy podkrojone w kostkę pomidory. Powinny poddusić się przez około 5 minut, aż staną się miękkie, a kostka przestanie być regularna. Doprawiamy solą lub pieprzem i dodatkowymi przyprawami. Kolejny krok to tworzenie na patelni wgłębień pomiędzy pomidorami i wbijanie w nie jajek. Dodane jajka przyprawić solą. Po ścięciu się jajek danie można posypać posiekaną natką pietruszki i podawać na patelni, w której było przygotowane. Smacznego!


2. Tacos z krewetkami, czyli szybka podróż do Meksyku

Smaczne, szybkie i pożywne. Danie wywodzące się z Meksyku zachwyci smakiem praktycznie każdego. Wyjątkowe połączenie różnych składników zamknięte w kukurydzianych plackach może być podawane zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Poniżej przedstawimy przepis na danie z krewetkami, choć zamiast tego można pozostać przy np. mięsie mielonym lub warzywach.

Składniki na 4 porcje: 4 małe tortille kukurydziane, ok. 170 g surowych krewetek, ½ mango, 1 awokado, łyżka soku z limonki, biała kapusta 100 g, 2-3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2-3 gałązki pietruszki

Salsa: 4 małe pomidorki, pół dużej czerwonej cebuli, garść świeżej kolendry

Sos: 1 limonka, 80 ml majonezu, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, garść kolendry.

Czas przygotowania: ok. 30 min

Przygotowanie: Na początku przygotuj salsę. Pokrój w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, pomidory i kolendrę, dodaj inne przyprawy wedle uznania. Wszystko wymieszaj i przełóż do małej miseczki. Wszystkie składniki do sosu zmiel w blenderze tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Mango pokrój w kostkę i odstaw na bok.

Przygotuj pastę z awokado – po obraniu rozgnieć je i skrop sokiem z limonki. Białą kapustę pokrój w cienkie paski. Zabierz się za krewetki – najpierw roztop masło na patelni i dodaj posiekany czosnek. Krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnie i obsmaż je z dwóch stron. Dodaj przyprawy. Po rozgrzaniu wyjmij, polej sokiem z limonki, posyp solą i pietruszką. Tortille podgrzej na drugiej patelni. Po zakończeniu posmaruj tortille w środku awokado, dodaj krewetki, pomidorową salsę, mango i ulubione przyprawy. Smacznego!


3. Sałatka grecka – poczuj śródziemnomorski klimat Grecji

Tradycyjna kuchnia grecka przypomni Ci wspaniały śródziemnomorski klimat. Klasyczna sałatka grecka, czyli horiatiki na stałe zagościła na greckich stołach. Podawana jest w przeróżnych wariantach, my jednak przedstawimy tą najprostszą - przenieś się w słoneczny świat i zjedz lekką warzywną sałatkę.

Składniki na ok. 2 porcje: 3 pomidory, 3 ogórki, 1 czerwona cebula, 15 sztuk czarnych lub zielonych oliwek, ser feta ok. 200 g, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz, oregano.

Czas przygotowania: ok. 20 min

Przygotowanie: Umyj wszystkie warzywa. Pomidory pokrój w ósemkę i usuń szypułki, a ogórek i czerwoną cebulę pokrój w plasterki. Następnie pokrój ser feta w kostkę. Oliwki możesz przekroić na pół. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj, a następnie dopraw pieprzem, oregano i polej oliwą.


4. Makaron w sosie orzechowym inspirowany smakami Tajlandii

Egzotyczna kuchnia tajska zawdzięcza swój niepowtarzalny smak przyprawom i dodatkom takim jak: limonka, szczypiorek, kolendra, imbir, czy mleko kokosowe. Jej bogactwo może przyprawić o zawrót głowy, dlatego przedstawimy przepis, który będzie stosunkowo prosty, a pozwoli poczuć ten wspaniały aromat.

Składniki: makaron tagliatelle lub np. makaron udon (350 g), 1 marchewka, 1 papryka (zielona lub czerwona), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka świeżego tartego imbiru, 1 pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki soku z limonki, 10 ml oleju, pół szklanki wody, opcjonalnie: papryka chilli.

Czas przygotowania: ok. 25 min

Przygotowanie: Zacznij od sosu orzechowego. Masło orzechowe, sok z limonki i sos sojowy wymieszaj w misce. Dodaj drobno starty imbir, możesz też posypać chilli. Wymieszaj. Dodawaj wody małymi porcjami, aż uznasz, że konsystencja jest odpowiednia. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu, a następnie odcedź. Umyj warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w tzw. zapałki, a paprykę i szczypiorek w paski. Posiekaj czosnek. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż czosnek, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Do patelni wrzuć wcześniej ugotowany makaron, a potem sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.


Pyszne napoje na relaksujący wieczór – 3 propozycje

Dobrą propozycją na popołudniowy relaks w domu podczas kwarantanny może być przygotowanie pysznego napoju, który również zabierze Cię w dalekie, egzotyczne krainy. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować taki napój korzystając z dostępnych składników. Włącz ulubioną muzykę i przenieś się w wakacyjny świat!


1. Mango lassi – Indie w zasięgu ręki

Ten pyszny napój już od setek lat spożywany jest w upalne dni w Indiach. Ma dwie zalety – jednocześnie chłodzi i syci. Przepyszne połączenie mango z jogurtem na stałe zostaje w pamięci. Istnieją również inne lassi, jednak tym najbardziej popularnym jest napój z mango. Przygotuj blender i odtwórz smak egzotyki.

Składniki: 1 duże dojrzałe mango, ok. 300 g jogurtu naturalnego, ½ szklanki wody, 1 łyżka miodu, szczypta zmielonego kardamonu.

Czas przygotowania: 15 min

Przygotowanie: Obierz mango ze skórki, pokrój miąższ na kawałki i usuń pestkę. Włóż owoc do blendera i dodaj inne składniki – jogurt, wodę, miód i kardamon. Zmiksuj na gładki mus i gotowe!


2. Turecka herbata z bakaliami

Chcesz poczuć smak orientu? Turecka herbata przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia. Wyróżnia ją sposób parzenia i choć trudno będzie odtworzyć jej w pełni oryginalny smak, to na pewno pobudzi Twoje kubki smakowe. Zobacz, jak ją przygotować.

Składniki: 3-4 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej odmiany tureckiej czarnej), 4 szklanki wody, 100 rodzynek sułtańskich (lub np. figi), 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu, listek mięty

Czas przygotowania: ok. 10-15 min.

Przygotowanie: Wodę zagotuj w czajniku lub rondelku dodając liście herbaty. Kolejny krok to dodanie rodzynek do wywaru. Gotuj przez ok. 5 min. Zmieszaj miód z cynamonem na osobnym spodeczku. Po ugotowaniu przelej herbatę do małych szklanek, dodaj miód, zamieszaj i dodaj liście mięty.

3. Mojito – orzeźwiający smak Kuby

Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli na świecie, który pochodzi z Kuby. Podawany najczęściej z alkoholem, świetnie sprawdza się na letnich imprezach. Przy dźwiękach ulubionej muzyki w domu możesz zaserwować sobie wieczór w takim klimacie. Choć teraz nie przeniesiemy się na plażę to nie zaszkodzi pomarzyć! Drink może być podawany również w wersji bezalkoholowej.

Składniki: 30-70ml białego rumu (jeśli przygotowujesz mojito bezalkoholowe pomiń ten składnik), pół limonki, pół cytryny, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2-3 gałązki mięty, 1 szklanka kostek lodu, woda mineralna ok. 150 ml

Czas przygotowania: ok. 10 min

Przygotowanie: Umyj limonkę i cytrynę, przekrój na pół, a następnie na 3 mniejsze części. Do szklanki włóż pokrojone kawałki, dodaj cukier, listki mięty i wszystko ubij, aby składniki oddały smak. Dolej rumu i mieszaj. Na koniec dodaj lód i wodę mineralną. Drink gotowy!


Korzystanie z przepisów z całego świata to dobry pomysł, aby przyjemnie spędzić czas podczas kwarantanny i odkryć nowe smaki. Egzotyczne dania, zarówno z dalekich jak i bliższych krajów pozwolą choć na chwilę przenieść się na wakacje.

A Wy jakie znacie przepisy? Przygotowywaliście ostatnio ciekawe dania? Podzielcie się z nami przepisem i oznaczcie nas na Instagramie!

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.