Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Odkryj 7 najlepszych dań!
Gorące, hiszpańskie wyspy to raj dla zwolenników słońca i wspaniałych plaż. Ciepłe, morskie fale, które obmywają ląd, to idealne miejsce na pływanie, nurkowanie i uprawianie sportów wodnych.
Wyspy Kanaryjskie to jednak nie tylko fantastyczne widoki i przyjemny, śródziemnomorski klimat, ale także gościnni mieszkańcy i znakomita, regionalna kuchnia. Jeśli planujesz wakacje w Hiszpanii, sprawdź jakie potrawy są warte spróbowania! Oto 7 najpopularniejszych z nich!
Gulasz Kanaryjski – Cocido canario
To jedno z flagowych dań na Wyspach Kanaryjskich. To danie jednogarnkowe, które wręcz kipi smakami! Składają się na nie bataty, ciecierzyca, kolorowe warzywa, takie jak kukurydza, dynia, papryka i ziemniaki. Podstawę Cocido Canario tworzy aromatyczne, soczyste mięso, przyprawiane lokalnymi ziołami, dzięki czemu jest pełne w smaku i wyraziste. To dane idealne jako danie główne po upalnym dniu na plaży, zapewnia bowiem wszystkie wartości odżywcze i dodaje energii.
Marynowany królik – Conejo el salmorejo
To prawdziwy rarytas! Miłośnicy dań mięsnych będą zachwyceni bogactwem smaków, jakie kryją się w tym daniu. Sekretem tej potrawy jest sos salmorejo, który składa się z oliwy, czosnku, octu winnego, soli i pieprzu oraz aromatycznych przypraw, takich jak tymianek czy kminek. Sos jest jednocześnie marynatą do mięsa, które jest w nim pozostawione minimum kilka godzin. Następnie królik jest smażony i podawany z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Palce lizać!
Pieczony ser – Queso asado con mojo
Tej znakomitej przystawki możecie spróbować, będąc na wakacjach w hiszpańskiej La Palmie. Delikatny i kremowy ser kanaryjski, najczęściej wędzony, jest krojony na grubsze plasterki i pieczony w piekarniku lub piecu. Następnie podawany razem z jednym z najsłynniejszych, hiszpańskich sosów mojo rocho lub mojo rocho, a nieraz nawet z dwoma naraz. To idealna przekąska na upalne dni, która wyśmienicie pasuje do lokalnego, białego wina.
Ziemniaki z sosem paprykowym – Papas con mojo picon
Niech was nie zwiedzie prostota tego dania, bowiem w całej Hiszpanii cieszy się ono olbrzymią popularnością i jest podawane w różnych wersjach, w zależności od regionu. Pieczone ziemniaki z odmiany o lekkim, słodkawym smaku i kremowej strukturze, są zapiekane w piecu i podawane z lekko pikantnym sosem z papryki, czosnku, kminku, oliwy, pieprzu i soli o nazwie mojo picon. Hiszpanie lubią przegryzać ziemniaczki jako przekąskę w trakcie dnia, najlepiej popijając zimnym, lokalnym piwem.
Sałatka z ośmiornicą – Ensalada de pulpo
Jeśli lubicie owoce morza, Wyspy Kanaryjskie będą dla was prawdziwym, kulinarnym rajem! Będąc tu na wakacjach, koniecznie skosztujcie gotowanej ośmiornicy, która pokrojona w plastry i skropiona świeżą limonką jest podawana w towarzystwie warzyw: pomidorów, czerwonej lub białej cebuli, a także ziół, takich jak kolendra. Warto spróbować jej w lokalnych, nadmorskich restauracjach i tawernach, które serwują dary morza prosto z porannych połowów.
Zupa mięsna – Rancho Canario
Jeśli gustujesz w daniach jednogarnkowych, a do tego takich, które zaspokoją apetyt na dłużej, koniecznie zjedz na Wyspach Kanaryjskich gęstą i treściwą Rancho canario. Jej bazą są żeberka wieprzowe i hiszpańska kiełbasa chorizo, dzięki czemu danie nadaje się nawet na duży apetyt. W skład zupy wchodzą także cieciorka, a na Gran Canarii fasola, ziemniaki i makaron. Całość jest doprawiana czosnkiem, ziołami i oliwą.
Duszone mięso kozie – Carne de cabra
Jeśli chcesz posmakować jednego z najstarszych dań na Wyspach Kanaryjskich, spróbuj mięsa koziego. Jest ono duszone w winie i warzywach takich jak cebula, czosnek, papryka oraz ziołach: rozmarynie, kminku i goździkach. Całość jest przyrządzana na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Gdy mięso nabierze miękkości, jest podawane z typowymi, hiszpańskimi ziemniakami papas arrugadas, które są gotowane w mundurkach i oddawane z sosami mojo rocho i verde.
Kulinarna podróż o Wyspach Kanaryjskich z pewnością dostarczy wielu wrażeń, nie tylko smakoszom. Prostota dań, ich świeżość i znakomity aromat zachwycą niemal każdego! Jeśli spędzasz wakacje na Wyspach Kanaryjskich, koniecznie spróbuj lokalnego menu!
Podsumowanie
- Cocido canario to tradycyjny gulasz kanaryjski, który składa się z batatów, ciecierzycy, warzyw i mięsa, doprawionych lokalnymi ziołami, tworząc pożywną i aromatyczną potrawę jednogarnkową.
- Conejo en salmorejo to marynowany królik, przygotowywany w sosie z oliwy, czosnku, octu i przypraw, a następnie smażony i podawany z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami.
- Queso asado con mojo to pieczony ser kanaryjski, często wędzony, podawany z sosami mojo rojo i mojo verde, który idealnie sprawdza się jako lekka przystawka do białego wina.
- Papas con mojo picon to pieczone ziemniaki z odmiany o słodkawym smaku, serwowane z pikantnym sosem paprykowym, będące ulubioną przekąską w całej Hiszpanii.
- Ensalada de pulpo to sałatka z ośmiornicą, zawierająca plasterki gotowanej ośmiornicy z warzywami i ziołami, którą warto spróbować w nadmorskich tawernach i restauracjach.
- Rancho canario to sycąca zupa mięsna, bazująca na żeberkach, kiełbasie chorizo, ciecierzycy i ziemniakach, często z dodatkiem makaronu i fasoli, idealna na większy głód.
- Carne de cabra to duszone mięso kozie, przygotowywane z winem, warzywami i aromatycznymi przyprawami, podawane z ziemniakami papas arrugadas i sosami mojo.

Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.