Lody tajskie - czym są? Dowiedz się więcej o tym niesamowitym deserze
Jeśli wybierasz się na wakacje do Tajlandii, z pewnością skierujesz swoje kroki na autentyczny street food. Podczas wybierania deseru, zamiast popularnego mango sticky rice rozważ lody tajskie. Będziesz zaskoczony i zadowolony – gwarantujemy!
Czym są lody tajskie i jak powstają?
Lody tajskie to deser lodowy powstały na bazie mleczka kokosowego, do którego dodaje się świeże owoce i dodatki, np. słodycze. Lody tajskie powstają na specjalnie zmrożonej płycie (ok. –20°C do –30°C), po której po kolei rozprowadza się wymienione składniki. Wówczas powstaje kremowa, ale gęsta i zwarta masa, którą trzeba sprawnie mieszać metalowymi szpatułkami, aż zastygnie. Gdy to nastąpi, układa się ją w ruloniki, które z kolei umieszcza się w klasycznym kubeczku na lody. Na koniec całość dekorowana jest owocami, posypkami lub nawet jadalnymi kwiatami.
Ciekawostka: lody tajskie przygotowywane są na miejscu od podstaw (w tym krojenie owoców), na oczach zamawiającego. Sprawni kucharze są w stanie przygotować je nawet w 3 minuty!
Kto wymyślił lody tajskie?
Nie istnieje jedna, konkretna osoba lub popularyzator lodów tajskich. Po prostu uliczni sprzedawcy jedzenia już w latach 90. XX w., zaczęli eksperymentować z deserami, a następnie je sprzedawać. Mówi się, że inspiracją do lodów tajskich był inny tamtejszy przysmak - i-tim pad, czyli smażony sorbet lub lody, które również się zwija (choć lody tajskie nie są smażone). Jednak prawdziwą popularność lody tajskie zyskały dzięki rozwojowi mediów społecznościowych (około 2010 rok), kiedy to w Internecie masowo zaczęły pojawiać się filmiki z ich przygotowywania.
Czy lody tajskie są zdrowe?
Wszystko tak naprawdę zależy od wybranych składników (zwłaszcza dodatków). Jednak można powiedzieć, że w porównaniu z klasycznymi lodami lody tajskie są zdrowe, bo tworzone tylko z naturalnych i świeżych składników. Nie zawierają żadnych stabilizatorów smaków, emulgatorów i aromatów, a zatem mają krótszy skład. Dodatkowo masz większą kontrolę nad tym, co trafi do Twoich rąk, bowiem sam dobierasz sobie składniki – możesz więc np. zrezygnować z polewy czy czekoladowych dodatków i tym samym mieć zdrowszy deser. Dodatkowo jest dość niskokaloryczny – w zależności od użytych produktów, jedna porcja będzie mieć do 300 kcal.
Czy lody tajskie są odpowiednie dla wegan?
Mogą być! Lody tajskie są przygotowywane z mleczka kokosowego, które z kolei powstaje z orzechów kokosowych, a nie mleka pochodzenia zwierzęcego. Jest więc w pełni wegańskie. Jednak by cały deser był w 100% roślinny, zrezygnuj np. z dodatku czekolady, która prawdopodobnie będzie zawierać mleko krowie. Na szczęście masz wpływ na to, co będą zawierać lody tajskie, więc jeśli jesteś weganinem lub weganką, z powodzeniem możesz ich spróbować podczas swojej podróży do Tajlandii!
Masz apetyt na tajskie lody? Odwiedź zatem ten niesamowity kraj, jakim jest Tajlandia! Wakacje w zimie będą doskonałym pomysłem na ucieczkę od polskiego mrozu i próbowanie nowych, kulinarnych smaków.
Podsumowanie
- Lody tajskie to deser lodowy z mleczka kokosowego, świeżych owoców i dodatków, przygotowywany na zmrożonej płycie.
- Ich popularność wzrosła dzięki mediom społecznościowym, szczególnie od około 2010 roku.
- Lody tajskie są zdrowsze od klasycznych lodów, ponieważ nie zawierają sztucznych dodatków i stabilizatorów.
- Jedna porcja lodów tajskich ma do 300 kcal, co czyni je stosunkowo niskokalorycznym deserem.
- Lody tajskie są wegańskie, o ile unika się dodatków zawierających mleko zwierzęce.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.