Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Chili i czekolada

Kuchnia wyróżniona  w ten sposób nie może być zwyczajna. Problem w tym, że należy jej smakować na miejscu. Potrawy meksykańskie degustowane w najlepszej nawet restauracji, poza tym krajem, nie pozwolą nam zrozumieć, skąd to poważne wyróżnienie. Tortillas w Meksyku to już nie są zwykłe placki z mąki, to placki, z których smaku cały świat jest dumny.

Patricia Quintana, wiceprezes meksykańskiej izby spożywcze CANIRAC, a jednocześnie właścicielka restauracji, w której odtwarza stare przepisy uważa, te potrawy trzeba smakować w Meksyku. Tylko warzywa, który wyrosły w tamtejszym, palącym słońcu, oryginalne przyprawy tworzą tę magię, która powoduje, że kuchnia meksykańska jest tak niezwykła.

Niestety potrawy, które jemy w Polsce i nazywamy meksykańskimi, czyli: burritos, nachos, enchiladas polane śmietaną są raczej wariacją na temat rdzennej, meksykańskiej kuchni, tak gotuje się na Hawajach i w Teksasie, a nie w Meksyku. Typowy meksykański posiłek zaczyna się od tortillas, to pszenny lub kukurydziany placek, który pełni rolę chleba. Zawsze jest gorący. Na stole znajdują się też zazwyczaj: kukurydza z fasolą i ryżem, limonki, chili i oczywiście salsa. Najprostsza, najbardziej typowa salsa powstaje z chili, pomidorów, cebuli, czosnku i natki kolendry.

Zaskakującym dla nas smakiem, może się okazać sos mole, używany do mięsa i fasoli. Mole składa się z chili, migdałów i gorzkiej czekolady. Ma piękny, ciemny, głęboki, brązowy kolor. Jest nieco słodkawy. Najsłynniejsza odmiana, czyli Mole Poblano składa się aż z 20 składników i jest uważany, za narodową potrawę Meksyku. Podobno powstał, dlatego, że ubogi klasztor miał odwiedzić arcybiskup. Przerażone siostry zakonne poznosiły wszystko co miały, pomodliły się i ugotowały sos. Siły wyższe wysłuchały modłów i  sos okazał się kulinarnym arcydziełem.

Innym dobrem narodowym jest guacamole, które powstaje z avocado. Rozgniatamy avocado z limonką i solą, ale także z pomidorami, papryką, kolendrą, cebulą, czosnkiem. Avocado w Meksyku jest lekiem na całe zło: jest afrodyzjakiem, pomaga na pasożyty, ból podczas menstruacji, likwiduje za wysoki poziom cholesterolu. Wyżej wymienione potrawy są znane w świecie, ale  jest wiele takich, które równie smaczne,  nie zrobiły kariery, przede wszystkim z powodu niedostępności składników.

Typowe meksykańskie, śniadanie to tamales, czyli masa kukurydziana zawijana w liście palmowe. Inną niezwykłą potrawą jest chicharron delgado, czyli świńska skóra tak długo smażona w wieprzowym tłuszczu, aż zaczyna przypominać chipsy. Kotlety z kaktusa w panierce, robaki, żyjące na agawie - wiele smaków jest jeszcze do odkrycia. A na końcu posiłku obowiązkowo Mezcal, meksykańska wódka, także z robakami, na lepsze trawienie.

 

Tortillas

- Szklanka mąki kukurydzianej
- Pół szklanki mąki pszennej
- Woda  
- Łyżka masła

- Sól

Z mąki i wody ugniatamy miękkie ciasto. Następnie dzielimy  na małe kawałki i wałkujemy bardzo cienko. Smażymy na patelni do momentu, aż zaczną się rumienić. Powinna pozostać miękka. Tortillę można podawać z mięsem, warzywami, z czym tylko chcemy.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.