Kuchnia egipska

Autor: dodane: 21.03.2012

Kuchnia egipska to wiekowa dama, ma już ponad 2,5 tysiąca lat.   Przez ten czas podlegała wpływom  wielu kultur. A jednocześnie można znaleźć w niej potrawy, których receptura nie zmieniła się od tysięcy lat.

Islam reguluje nie tylko duchowość, ale także życie codzienne wyznawców, a więc także i kuchnię. Dlatego kuchnia muzułmańska to szereg zakazów i nakazów.

Potrawy egipskie dzielą się na dwie grupy:

  • Halal - potrawy, które można spożywać.
  • Haram- potrawy,  które są zabronione.

Podział wydaje się prosty, ale rodzi szereg komplikacji. Wszyscy są zgodni, że wieprzowina i wszystko, co zawiera krew jest zakazane. Ważny jest także sposób w jaki zginęło zwierzę np. krowa jest halal, ale jeśli została uduszona już robi się haram.

Bardzo ważny jest zakaz spożywania alkoholu, co nie znaczy, że w sklepach nie napotkamy procentowych trunków. Butelki okryte czarną folią, lub gazetą, które widzimy w supermarketach to  najprawdopodobniej butelka „z procentami”.  Zdarzają się sklepiki, w których można dostać alkohol, ale zazwyczaj znane są tylko miejscowym. Mimo wszystko w  Egipcie zakaz spożywania napojów wyskokowych jest  dość powszechnie przestrzegany.

Zdrowo i dietetycznie

Egipcjanie gotując wykorzystują dużo świeżych owoców, warzyw i ryb – dlatego to jest lekka kuchnia. Mieszkańcy doliny Nilu na przykład do każdego posiłku spożywają pikantne kiszone warzywa. To zwyczaj, który ma wiele setek lat. Fisich – suszone ryby są jadane jeszcze dłużej, były opisywane już przez Herodota w V wieku przed naszą erą.

Ubożsi Egipcjanie jedzą dużo bobu ( ful).  Jest bogaty w białko i doskonale zastępuje mięso. Sposób przygotowanie także nie zmienił się od wieków. Bób jest gotowany w ogromnych glinianych naczyniach, a potem przedawany na kilogramy w małych sklepikach. Po przyniesieniu do domu doprawia się go oliwą i różnymi przyprawami, często je z chlebem.  Z bobu Egipcjanie smażą kotleciki  tamijja . Bób się mieli, później dodaje pietruszkę i cebulę i następne uformowane w małe kotleciki smaży się głębokim oleju/

Innym sztandarowym daniem jest zupa molocheja lub molochija z gęsta ugotowana z zielonej rośliny podobnej do szpinaku.

Egipcjanie chętnie jedzą ryby, najczęściej z ryżem, czasem z chlebem. Posiłkom zazwyczaj towarzyszy sałatka z pomidorów, cebuli, natki pietruszki z oliwą, octem winnym i cytryną. Tahina to sos, który także towarzyszy daniom rybnym – przygotowuje się go ze zmielonych ziaren sezamu, rozcieńczonych jogurtem i  doprawia kminem rzymskim, czosnkiem solą i pieprzem.

Do tego sosu można dodać upieczony bakłażana i w efekcie otrzymuje się inną popularną przystawkę: baba ghaung.

W nadmorskich miejscowościach Egiptu można spotkać sprzedawcę umm chulul – są to małże zapakowane w papierowe torebki, małże są najpierw moczone przez 10 dni, by wypłukać piasek, potem są gotowane z przyprawami.  Egipcjanie traktują je jak przekąski.

W Kairze pełno jest maleńkich, lokalnych restauracyjek ze specjałami typowymi dla środkowego Egiptu. Jednym z takich specjałów jest kuszari.

Post w Ramadanie

Jadłospis zmienia się trochę w czasie świąt. Najważniejszym nich jest oczywiście Ramadan.  Porę świętowania wyznacza według kalendarza muzułmańskiego – księżyc. Miesiące w kalendarzu muzułmańskim przesuwają się w stosunku do naszych, dlatego Ramadan raz może wypaść w marcu a raz w październiku, nie jest związany z żadną konkretna pora roku. W Ramadanie pości się od świtu do zmierzchu

Ramadan ma uczyć silnej woli i jest symbolem oczyszczenia duchowego. Podczas święta egipskie ulice stają się wyciszone a po wieczornym nawoływaniu muezzina do modlitwy robi się nich całkowicie pusto. Rozpoczyna się wtedy jedyny dozwolony w czasie święta  posiłek -  iftar, który trzeba zacząć od zjedzenia daktyla.

Sam posiłek jest bardzo obfity, choć to, co się podczas niego podaje zależy w dużej mierze od tego, jaka akurat pora roku wypada. Tradycje podaje się potrawy mięsne, natomiast unika ryb, ponieważ Egipcjanie uważają, że wydołują one pragnienie, a przecież czeka ich kolejny dzień, w trakcie, którego nie wolno im wypić nawet łyka wody.

Kolejnym ważnym świętem świata arabskiego jest Id al - Adha lub Id al - Kabir, czyli Święto Ofiarowania. Przypada na zakończenie pielgrzymki do Mekki, upamiętnia biblijną historię, kiedy Abraham złożył w ofierze Bogu swego syna Izaaka. Tego dnia składa się ofiarę ze zwierzęcia, a na stole królują potrawy mięsne przyrządzone z ofiarowanego zwierzęcia. Zazwyczaj jest to baran. Dania przygotowuje się także z wnętrzności: jąder, flaków, mózgu. Typowym świątecznym daniem są falki barania – kirsza. Mięso je się nawet na śniadanie, nie podaje się natomiast prawie wcale makaronów, ryżu, czy warzyw. Nie podaje się także byt wiele słodyczy.

Tagi:

Propozycje

Jungle Aqua Park

Jungle Aqua Park 4.6
7 dni 13.12 - 20.12 inne terminy Katowice AI - All Inclusive Itaka

Wyróżniliśmy hotel ze względu na:

  • Ogromny aquapark z 35 zjeżdżalniami
  • Imponujący kompleks 14 basenów
  • Przestronne i zadbane pokoje
  • Piaszczystą plażę z barem w formule All Inclusive
last
minute
3 498 zł / 2 os.
1 749 zł / 1 os.
3 289 zł / 1 os. - 47 %

Royal Brayka Beach Resort (ex Zee Brayka)

Royal Brayka Beach Resort (ex Zee Brayka) 4.0
7 dni 11.12 - 18.12 inne terminy Katowice AI - All Inclusive Itaka

Wyróżniliśmy hotel ze względu na:

  • Położenie nad piękną zatoką z zachowaną rafą
  • Basen ze zjeżdżalniami dla dzieci
  • Rozbudowaną infrastrukturę sportowo-rekreacyjną
  • Różnorodny program animacji dla dzieci i dorosłych
last
minute
3 178 zł / 2 os.
1 589 zł / 1 os.
2 689 zł / 1 os. - 41 %

Dodaj komentarz

ZGŁOŚ UWAGI DO STRONY