Niesamowite dania kuchni japońskiej - koniecznie spróbuj ich w Japonii
Czas na Japonię! O potrawach prosto z kraju kwitnącej wiśni słyszał niemal każdy. Jeśli weźmiesz też pod uwagę tysiące lat tradycji, które pomogły udoskonalić te dania do perfekcji… otrzymasz przysmaki, które z pewnością zapamiętasz na długo! Przedstawiamy najlepsze potrawy kuchni japońskiej, których musisz spróbować na wakacjach!
Kuchnia japońska w kraju kwitnącej wiśni znana jest również pod nazwą „washoku”. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest sezonowość i świeżość, ponieważ ogromną rolę odgrywają tu warzywa i owoce morza - często spożywane na surowo. Nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ kuchnia japońska zyskała reputację jednej z najzdrowszych na świecie! Na miejscu znajdziesz szeroki wybór najróżniejszych potraw, dlatego przygotowaliśmy sprytne zestawienie podsumowujące te najważniejsze i najpopularniejsze pozycje z japońskich kart menu. Sprawdź wybrane przez nas niesamowite dania kuchni japońskiej i przygotuj się na prawdziwą podróż - również tą kulinarną. Smakowitych przepisów jest tu naprawdę wiele, dlatego gwarantujemy, że się nie zawiedziesz - palce lizać!
"Washoku" charakteryzuje się pięcioma prostymi zasadami, które często dzieli się na pięć kolejnych podpunktów. Pierwsza z zasad informuje, że każdy przygotowany posiłek powinien zawierać wszystkie pięć kolorów, czyli czerwony, żółty, zielony, czarny i biały. Druga mówi, że każde danie powinno składać się z pięciu smaków - słonego, kwaśnego, słodkiego, gorzkiego i pikantnego. Trzecia z nich dotyczy natomiast sposobów gotowania - na wolnym ogniu, pieczeniu czy gotowaniu na parze. Czwarta odnosi się do zasad jedzenia posiłków, dlatego ściśle powiązana jest ona z buddyzmem, a ostatnia, czyli piąta zasada mówi o cieszeniu się jedzeniem za pomocą wszystkich pięciu zmysłów.
Sushi
Sushi chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Bez wątpienia jest to najbardziej rozpoznawalne, klasyczne japońskie jedzenie. Co ciekawe, w Japonii sztuka wykonywania prawdziwego sushi jest traktowana niemal jak religia, a znani szefowie kuchni trenują przez dziesiątki lat!
Nie zawsze było to jednak elitarne rzemiosło. Japońskie sushi ma swoje korzenie w kulturze ulicznej kuchni średniowiecznego Tokio. Kawałki nigiri, czyli prostokątne podkładki z ryżu doprawionego octem, pokryte plasterkiem surowej ryby, sprzedawano wtedy na straganach i jedzono rękami.
Jeśli chodzi o rybę, tzw. złotym standardem jest tu tuńczyk. Te rozpływające się w ustach ryby są tak pożądane, że pierwszy gigantyczny tuńczyk błękitnopłetwy z targu Toyosu został sprzedany w 2020 roku za prawie… 1,8 miliona dolarów!
Okonomiyaki
Japończycy często porównują Okonomiyaki to pikantnego naleśnika, jednak uważamy, że jest to potrawa, która zasługuje na oddzielną kategorię. Przygotowuje się ją z ciasta z jajek i mąki zmieszanego z kapustą, a następnie smażonego.
Można do niego dodać inne składniki, zgodnie z regionalnymi przepisami i osobistymi upodobaniami. Co ciekawe, słowo „okonomi” w dosłownym tłumaczeniu oznacza właśnie „preferencje”. Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać boczek wieprzowy, kimchi, różne warzywa, a także suszone płatki z tuńczyka bonito, majonez czy sos okonomiyaki.
Jeśli zasmakowało Ci okonomiyaki, koniecznie musisz spróbować monjayaki! Uprzedzamy, że danie ma dość charakterystyczny wygląd, jednak jego smak jest fenomenalny. Zarówno okonomiyaki, jak i monjayaki mają wspólną bazę, czyli ciasta, posiekane warzywa i dodatki - w tym owoce morza, ser lub mięso - jednak ich konsystencja i sposób przyrządzania sprawiają, że są one zupełnie różne. Ciasto monjayaki jest rzadsze i bardziej płynne, dlatego po ugotowaniu danie jest lepkie i dość płynne, z chrupiącymi, karmelizowanymi brzegami.
Zupa miso
Zupa miso jest stałym elementem japońskiej diety. Znajdziesz ją w menu śniadań, obiadów i kolacji. Zupa miso przygotowywana jest z dashi i miso, czyli słonej pasty wytwarzanej ze sfermentowanej soi i koji. Wyróżniamy cztery główne rodzaje miso - białe, czerwone, mieszane i jęczmienne - oraz dziesiątki regionalnych odmian, z których każda nadaje zupie swój własny, charakterystyczny smak.
Udon
Uważa się, że udon, czyli gruby makaron z mąki pszennej, został sprowadzony do Japonii z Chin około 800 lat temu! Do dziś on jest jednym z podstawowych tradycyjnych japońskich produktów spożywczych.
Obecnie udon jest sycącym i niedrogim daniem obiadowym, zazwyczaj gotowanym, a następnie podawanym z prostym bulionem. Kake udon składa się wyłącznie z tych dwóch składników i, choć może wydawać się prostym daniem, jest to bardzo sycący posiłek.
Jeśli pragniesz nieco bardziej wyrazistego smaku, restauracje serwujące udon zazwyczaj oferują szeroki wybór dodatków, w tym surowe jajko, kawałki tempury i szczypiorek.
Takoyaki
Te kulki z ciasta pszennego wypełnione ośmiornicą pochodzą prosto z ulic Osaki. Takoyaki uzyskują swój charakterystyczny kształt dzięki specjalnej patelni z półkulistymi wgłębieniami na całej powierzchni. Kluczem jest tu odwrócenie ciasta w odpowiednim momencie, dlatego właściwe przygotowanie potrawy wymaga pewnego doświadczenia. Jeśli uważasz, że odwracanie naleśników jest trudne, spróbuj zrobić to dwa tuziny razy z rzędu… pałeczkami!
Tradycyjne takoyaki posypuje się suszonymi płatkami bonito, suszonymi płatkami wodorostów i specjalnym sosem.
Soba
Soba to bez wątpienia jedna z najstarszych potraw na liście. Uważa się, że powstała ona w Chinach ponad 6000 lat temu, jednak Japonii makaron gryczany stał się popularny dopiero w okresie Edo. Makaron Soba jest znacznie zdrowszy i bardziej odżywczy od wielu innych rodzajów japońskiego makaronu. Jest on również bardzo pożywny!
Sukiyaki
To japońskie danie idealnie sprawdza się w roli sycącego obiadu. Surowa wołowina, makaron i warzywa gotują się na stole w płytkim żelaznym garnku z bulionem z sosu sojowego, cukru i mirinu, czyli rodzaju wina ryżowego używanego specjalnie do gotowania.
Cienkie paski wołowiny są zazwyczaj maczane w surowym, ubitym jajku. Potrawa została wymyślona w okresie Edo, ale – ze względu na surowe buddyjskie ograniczenia dotyczące spożywania mięsa - przez długi czas nie byłą ona popularna na japońskich stołach. Wołowinę można było jeść tylko podczas specjalnych okazji lub podczas rekonwalescencji po chorobie.
Ograniczenia te zostały ostatecznie zniesione, ale sukiyaki zachowało status potrawy świątecznej, popularnej głównie podczas imprez noworocznych.
Sashimi
Gwarantujemy, że - wbrew powszechnej opinii - różnic między sushi a sashimi jest naprawdę sporo. Zasadniczo sashimi to sushi bez ryżu. Zwykle znajdziesz je jako dodatek do zestawów posiłków lub jako przystawkę w pubach izakaya.
Onigiri
Kulki ryżowe Onigiri można znaleźć na półkach każdego sklepu spożywczego. W Japonii często wybiera się je również jako przekąskę lub drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Onigiri to prawdopodobnie najstarsza wśród japońskich przekąsek. Robotnicy i rybacy nosili ze sobą sprasowane kulki ryżowe już 2000 lat temu. Obecna forma onigiri sięga okresu Edo, kiedy wprowadzono jadalne opakowania z wodorostów.
W środku zazwyczaj znajduje się słone nadzienie rybne, marynowana śliwka lub bardziej nowoczesne dodatki, jak znany wszystkim kurczak teriyaki.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.