Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia wietnamska - czego spróbować w Wietnamie?

Kuchnia wietnamska to feeria smaków i zapachów, która zdobyła popularność w wielu miejscach na ziemi. Nic w tym dziwnego - dania z tej części świata są pyszne i zdrowe, dzięki czemu ze spokojem można je włączyć do swojej diety. Kuchnia ta cechuje się przygotowywaniem potraw w woku oraz dodawaniem do nich dużej ilości przypraw, takich jak kolendra, tajska bazylia, trawa cytrynowa czy mięta wietnamska. Często też używa się tu sosu rybnego, a podstawowym składnikiem wielu dań jest ryż. Jeśli chodzi o warzywa to w kuchni tej dominuje szpinak oraz grzyby Mun. Wietnamczycy lubią także jeść kiszone owoce, czy owoce morza.

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Różne odmiany kuchni wietnamskiej w zależności od regionu

Kuchnia wietnamska nie w każdej części kraju jest taka sama. W zależności od tego, jaki region ma się ochotę odwiedzić, można liczyć na nieco inne przysmaki. Na południu kraju najczęściej jada się owoce morza oraz ryby, można też spodziewać się większej ilości dań wegetariańskich. W tej części Wietnamu często korzysta się również z produktów pochodzących z innych zakątków świata. Północny Wietnam natomiast to przede wszystkim sos sojowy, choć w innych częściach kraju stosuje się najczęściej sos rybny. Co ciekawe w tym rejonie można zjeść potrawy, które powstały z węży lub żab. W sercu Wietnamu zaś najczęściej sięga się po warzywa oraz owoce. To też kuchnia, która opiera się na tym, by dań było jak najwięcej. W restauracjach można więc spotkać menu pełne przeróżnych opcji, co czasem utrudnia wybór potrawy. Co ciekawe w tej części kraju niezwykle istotne jest również to jak podane danie wygląda - ważna jest jego dekoracja. To tworzy wizualnie piękne i niezwykle dopracowane potrawy, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy.

Najpopularniejsze dania kuchni wietnamskiej

Oto kilka najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej, których koniecznie trzeba spróbować będąc w tej części świata na wakacjach (lub też odwiedzając dobrą wietnamską restaurację):

Nem, czyli sajgonki - to słynne wietnamskie danie, które składa się z papieru ryżowego oraz dipu. Wyglądem przypomina ono mały polski krokiet, z tym że widać jego zawartość. Farszem w sajgonkach mogą być warzywa, może też być to mięso, czy krewetki. Czasem też wszystkie te składniki są podawane razem w jednym dipie.

Zupa pho - to popularne wietnamskie danie, które jest niejako odpowiednikiem polskiego rosołu choć składa się z zupełnie innych produktów. Niezmienny jest w niej cienki makaron ryżowy, a dodatkiem jest albo wołowina, albo kurczak. Wersja z wołowiną nosi nazwę phở bò, a z kurczakiem phở gà. Co ciekawe mięso w obu wersjach jest jedynie parzone, nie gotowane. To lekka i sycąca zupa, którą je się na śniadanie, obiad lub też kolację.

Bánh xèo - kolejnym pysznym daniem w kuchni wietnamskiej jest tutejszy naleśnik. W tej części świata podstawą jest jednak inne ciasto. Jest ono grube i składa się z ryżu. Wewnątrz bánh xèo jest zaś obficie nadziany - najczęściej warzywami, takimi jak papryka, mini kolby kukurydzy, czy kiełki, a także wieprzowiną. Naleśnik ten smaży się na mleku kokosowym.

Com tam - to danie można spotkać w południowej części Wietnamu. Stanowi ono ryż, który podaje się z skórą wieprzową i grillowaną wieprzowiną, a także z dodatkiem świeżych i marynowanych warzyw oraz jajka. Potrawę tę można spotkać na prawie każdym ulicznym stoisku.

Bun cha - warto też wspomnieć o daniu składającym się z grillowanych kotletów, które podaje się razem z makaronem bun, owe kotleciki robi się najczęściej z mięsa wieprzowego, a samo danie pochodzi z Hanoi, gdzie jest niezwykle popularne.

Zupa Pho

Zupa Pho

All Inclusive - Wietnam

Beztroskie wakacje czekają

Sprawdzam

Lato - Wietnam

Zaplanuj idealne wakacje

Sprawdzam

Last Minute - Wietnam

Wylot nawet następnego dnia

Sprawdzam

Desery w kuchni wietnamskiej

Nie byłoby kuchni wietnamskiej (ani żadnej kuchni właściwie), gdyby pominąć słodkości. Warto więc wspomnieć o najpopularniejszych deserach w tym kraju, których również dobrze spróbować. Oto kilka z nich:

Mango Cake - to ciekawy deser, na który składa się bardzo delikatne ciasto ryżowe z dodatkiem mąki ryżowej na wierzchu. Jego nadzienie zaskakuje połączeniem smaków - to sezam z cukrem utarty z orzechami.

Grilled sticky rice banana, czyli chunoi nep nuong - to kleisty ryż z pieczonymi bananem zawinięty w liść bananowca. To bardzo prosty deser, który jednocześnie jest niezwykle pyszny. Grilluje się go na zamówienie, a następnie polewa mlekiem kokosowym i posypuje kawałkami kokosa.

Bánh hạt dẻ, czyli kasztanowe ciasteczka - to deser, który można spotkać na północy Wietnamu. Robi się go z ryżowego ciasta, które nadziewa się zmielonymi kasztanami i delikatnie się go słodzi. Ciasteczka są smażone na oleju i posypane sezamem. Można je kupić w wielu miejscach w regionie Sala, jak również zrobić samemu z gotowej mieszanki, którą kupuje się w pudełkach.

Bánh rán - kolejnym ciekawym deserem, którego warto spróbować będąc w Wietnamie są smażone kuleczki ryżowe, czyli Bánh rán, najczęściej kuleczki te nadziewane są pastą z czerwonej fasoli i aromatyzowane esencją z kwiatu jaśminu, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Można też spróbować wersji ostrzejszej, wtedy kuleczki mają bardziej owalny kształt. Deser ten podaje się z sosem, który powstaje z sosu rybnego, octu, chili, cukru oraz czosnku.

Chè - to popularny deser, który można kupić zarówno w knajpkach, jak i w sklepach spożywczych, czy na ulicy. To słodki kisiel stworzony na bazie agaru lub manioku. Dodaje się do niego przeróżne składniki - to mogą być zarówno owoce, czy orzechy, jak i wodorosty, galaretka, nasiona lotosu czy sezamu, czy też krem kokosowy. Istnieje też zdrowotny ché, który jest odpowiedni dla poszczególnych organów.

Sua chua - to deser łączący w sobie gęsty jogurt naturalny z lodem. Dodatkami zaś są często owoce, mleczko kokosowe, sfermentowany ryż, czy dżemy. To bardzo orzeźwiający i bardzo zimy deser.

Tao pho - to tofu, które pływa w syropie z dodatkami takimi jak imbir, owoce, czy mleczko kokosowe.

Napoje w kuchni wietnamskiej

Ciekawe w smaku są także napoje, które pije się w Wietnamie. Oprócz świeżo wyciskanych soków, czy smoothie warto spróbować także lokalnych polecajek.

Jedną z nich jest nước mía, czyli napój, który powstaje z soku wyciskanego z łodyg trzciny cukrowej. Najczęściej podaje się go z odrobiną ananasa lub kumkwatu oraz lodem. To orzeźwienie ze słodyczą, które świetnie nawadnia oraz daje orzeźwienie. Koniecznie trzeba też się skusić na wodę z kokosa. To idealny napój na wysokie temperatury. Podaje się go ze słomką i z łyżeczką, co pozwala zjeść także miąższ z kokosa. To zaś sprawia, że prócz napoju jest to również przekąska. Inne napije to:

Egg coffee - to coś dla miłośników kofeiny, którzy lubią kogel-mogel. Ta jajeczna kawa powstała w 1946 roku, gdy w Wietnamie panował kryzys. Jej twórcą był Nguyen Giang, który założył kafejkę pod swoim nazwiskiem w Hanoi. Gdy brakowało mleka, stwierdził, że zastąpi je jajkami. Dziś jego kafejka jest nie tylko najbardziej znanym tego typu miejscem w Hanoi, ale i najstarszym, w którym można się napić tego typu kawy.

Cà phê sữa đá, czyli kawa z mlekiem - to napój, który powstaje z mocnej kawy Robusta. Parzy się ją powoli przez nieduży filtr phin. Co ciekawe kawę tę podaje się ze słodkim mlekiem skondensowanym oraz z lodem.

Trà atisô, czyli herbata z karczocha - to jedna z najpopularniejszych herbat w całym kraju, a powstaje ona z liści, kwiatów oraz łodyg karczocha. Piję się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ma szereg właściwości zdrowotnych, takich jak wspomaganie pracy wątroby, ochładzanie organizmu, czy wspomaganie trawienia.

Trân châu, czyli bubble tea - kremowa herbata z tapioką. Jest słodka i niezwykle popularna. Jej smaki mogą być naprawdę przeróżne - może być tworzona na bazie czarnej herbaty, jak i durian, czy matchy.

Nước sâm, czyli herbata ziołowa - to szczególnie popularny napój w południowej części Wietnamu. Powstaje on na bazie takich składników jak łodygi kukurydzy, liście pandami, czy trzcina cukrowa, które się gotuje. Podobno herbata ta wspomaga samopoczucie, pozwala pokonać zmęczenie, a jednocześnie ochładza organizm. Dzięki temu stanowi świetny wybór w czasie upałów. Zresztą najlepiej smakuje właśnie na zimno.

Woda kokosowa

Woda kokosowa

Przekonaj się na własnym podniebieniu, jaki wybór smaków i zapachów oferuje Wietnam! Wakacje w tym egzotycznym kraju pozwolą Ci w pełni rozkoszować się lokalnymi przysmakami. Wystarczy tylko zarezerować wycieczkę!

Podsumowanie

  • Kuchnia wietnamska jest różnorodna i zależy od regionu, z różnymi składnikami i technikami przygotowania.
  • Podstawowe składniki to ryż, warzywa, owoce morza oraz szeroka gama przypraw, takich jak kolendra i trawa cytrynowa.
  • Najpopularniejsze dania to sajgonki (nem), zupa pho oraz naleśniki bánh xèo.
  • Desery wietnamskie obejmują m.in. ciasto mango, kleisty ryż z bananem oraz smażone kuleczki ryżowe bánh rán.
  • Napoje, takie jak kawa z mlekiem, herbata z karczocha i nước mía, są istotną częścią kultury kulinarnej Wietnamu.

09.12.2025 Sandra Lepsza

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.