Kuchnia marokańska - orientalne potrawy, których musisz spróbować na wakacjach!
Kuchnia marokańska zachwyca różnorodnością, która wynika z tego, że można w niej dostrzec wiele zewnętrznych wpływów. Pochodzą one przede wszystkim z kuchni arabskiej, francuskiej, żydowskiej, czy hiszpańskiej. Dzięki temu w tej części świata można rozkochać się w oryginalnych połączeniach smakowych, których nie sposób znaleźć nigdzie indziej.
Podstawowym składnikiem wielu dań jest kuskus oraz ciecierzyca, a także duża ilość warzyw. Z mięs popularnością cieszy się jagnięcina, baranina, kurczak oraz wołowina. Potrawy są często przygotowywane w glinianym naczyniu, czyli tajine, które umieszcza się na węglem lub rozżarzonym drewnem.
Przyprawy i najważniejsze składniki kuchni marokańskiej
Opisując kuchnię marokańską trudno nie wspomnieć o przyprawach. Stanowią one bowiem samo serce wielu potraw w tej części świata. Wśród przypraw, których Marokańczycy używają szczególnie często można wymienić kolendrę, kmin rzymski, szafran, imbir, kurkumę i paprykę. Można je także znaleźć w słynnej mieszance Ras el Hanout. Zawiera ona czasami nawet 30 przeróżnych przypraw, których używa się tu dosłownie do wszystkiego. Oprócz przypraw w kuchni marokańskiej używa się również świeżych ziół. Są to przede wszystkim takie rośliny jak mięta, pietruszka, czy kolendra. Mięta jest szczególnie ważna dla Marokańczyków, bowiem kraj ten słynie z podawania wszędzie herbaty na jej bazie. Napój ten nie tylko orzeźwia, ale i jest symbolem gościnności.
Istotnymi składnikami kuchni marokańskiej są też chleb i oliwa z oliwek. Każdy region w tym kraju posiada swój własny, charakterystyczny dla danego miejsca chleb, który często piecze się w opalanych drewnem piecach. Oliwa z oliwek zaś jest używana na wiele różnych sposobów - do gotowania, do sałatek, czy też na chleb. Marokańskie oliwy mają przeróżne smaki i kolory.
Nie sposób też nie wspomnieć o słynnej paście z chilli, czyli harissie. Stanowi ona integralną część kuchni marokańskiej i dodaje się ją do wielu potraw. Pasta ta powstaje z mieszanki papryczek chilli, oliwy z oliwek, czosnku i takich przypraw jak kolendra, czy kminek.
Najpopularniejsze dania kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska posiada wiele charakterystycznych dla niej potraw, których próżno szukać w innych częściach świata. Będąc tutaj na wakacjach koniecznie trzeba spróbować choćby kilku najpopularniejszych, tak by móc samemu stwierdzić, które z nich najlepiej smakuje. A kto wie - może niektóre dania zostaną w sercu na dłużej. Oto one:
Wolno gotowany gulasz, czyli tajine - jednym z najpopularniejszych dań w kuchni marokańskiej jest tajine, którego nazwa pochodzi od glinianego garnka, w którym ta potrawa jest gotowana. To tak naprawdę gulasz z mięsa, ryby lub drobiu, w także warzyw i owoców z dużą ilością przypraw. Do jagnięciny, czy kurczaka dodaje się oliwki, morele oraz śliwki, w następnie wolno gotuje się to danie na ogniu. To jak wygląda garnek na znaczenie, bowiem pozwala na przenikanie się smaków. Do tajine używa się takich przypraw jak szafran, imbir, kurkuma oraz kminek. Podaje się go zaś najczęściej z chlebem.
Marokańskie klopsiki, czyli kefta - kolejnym smacznym daniem jest słynna marokańska kefta, czyli klopsiki z mielonej jagnięciny lub wołowiny (albo z ich połączenia). Dodaje się do nich takie przyprawy jak pietruszka, papryka, czy kmin, a także sok z cytryny oraz cebulę. Klopsiki umieszcza się na zaszłych, a następnie piecze lub grilluje. Keftę można też jeść z jajkiem oraz sosem pomidorowym jako część tajine.
Narodowe danie Maroka, czyli kuskus - bardzo ważnym daniem w kuchni marokańskiej jest kuskus w różnych wersjach. Można go jeść z warzywami oraz z mięsem, takim jak jagnięcina, czy kurczak. Stanowi on zarówno danie główne, jak i może być dodatkiem. Kuskus przygotowuje się dość długo - należy wielokrotnie gotować ziarna na parze, by były puszyste i lekkie.
Pyszna zupa z ciecierzycy, czyli harira - kolejnym często serwowanym daniem w kuchni Maroka jest harira, czyli tradycyjna marokańska zupa. Jest niezwykle sycąca. Robi się ja z soczewicy, pomidorów, ciecierzycy, a także wielu przypraw i ziół. Często dodaje się do niej także małe kawałki wołowiny, czy też jagnięciny. Zagęszcza się ją zaś mieszanką wody z mąką. Co ciekawe harirę podaje się z odrobiną soku z cytryny oraz z daktylami, a także świeżą pietruszką i kolendrą.
Pieczona jagnięcina, czyli mechoui - kolejnym znanym daniem jest jagnięcina wolno pieczona w glinianym piecu. To sprawia, że mięso jest nie tylko delikatne, ale i ma nieco wędzony smak. Doprawia się je zaś kinem, solą i czosnkiem.
Sałatka z bakłażana, czyli zaalouk - będąc w Maroko koniecznie trzeba także spróbować wspaniałej gotowanej sałatki z bakłażana i pomidorów. Doprawia się ją oliwą z oliwek, czosnkiem oraz przyprawami takimi jak kminek, czy papryka. Pieczony bakłażan nadaje sałatce delikatnie wędzony posmak, a pomidory z oliwą nieco kremową konsystencję. Danie to jada się najczęściej ze świeżym chlebem.
Ciasto francuskie nadziewane mięsem mielonym z cynamonem,czyli pastilla - kuchnia marokańska potrafi zachwycić także tym, że pozornie dziwne połączenia smaków zachwycają podniebienie. Tak jest w przypadku pastilli, czyli dania łączącego w sobie ciasto francuskie z mięsem mielonym, migdałami, cukrem pudrem i cynamonem. W tej potrawie wykorzystuje się delikatne mięso kurczaka lub gołębia, które łączy się z kiszonymi cytrynami, słodką posypką i drobno posiekanymi migdałami, które uprzednio były prażone. To wszystko tworzy wyjątkowy smak, którego warto spróbować będąc w Maroko.
Marokańskie słodkości
Oprócz aromatycznych dań kuchnia Maroka słynie również z ciekawych deserów. Oto kilka z nich:
Ciasteczka “rogi gazeli”, czyli kaab el ghazal - te pyszne ciasteczka w kształcie półksiężyca są posypane orzechami lub też cukrem i moczone w wodzie z kwiatów pomarańczy. Już samo to sprawia, że nie można ich nie spróbować.
Msemen, czyli naleśniki z Maroka - kolejnym słodkim przysmakiem są marokańskie naleśniki. Robione są one najczęściej z mąki i semoliny, a później piecze się je na patelni. Mogą być nadziewane na słodko lub na ostro. W wersji deserowej najczęściej dodaje się do nich miód oraz masło.
Pyszne amlou, czyli pasta z olejem arganowym - będąc w Maroko koniecznie trzeba też spróbować tutejszej nutelli. Powstaje ona na bazie prażonych migdałów, miodu i oleju arganowego. Ta pasta jest bardzo ważna, jeśli chodzi o dziedzictwo kulinarne kraju. Tylko w Maroku bowiem rośnie drzewo arganowe, z którego powstaje olej arganowy będący niezwykle korzystnym dla zdrowia.
Marokański deser seffa - ten przysmak łączy w sobie makaron vermicelli (lub też kuskus) gotowany na parze z cukrem pudrem, migdałami i cynamonem. To bardzo słodki deser, który jednocześnie syci i rozgrzewa.
Słynne ciasteczka chebakia - to jedne z najbardziej popularnych ciastek w Maroku, które je się najchętniej w trakcie Ramadanu. Ciastka te robi się z sezamu i formułuje się z nich wzory kwiatowe, następnie są smażone oraz moczy się je w miodzie. Ostatnim etapem jest posypywanie ciastek nasionami sezamu. Słodkości te mają bogaty orzechowy smak i zachwycają miodową nutą.
Sprawdź nasze propozycje: Maroko - wakacje, które będą niezapomniane.
Berber whisky, czyli tradycyjna marokańska herbata miętowa
Mówiąc o kuchni marokańskiej koniecznie trzeba też wspomnieć o tradycyjnej herbacie miętowej, która podawana jest tutaj właściwie wszędzie. Tworzy się ją na bazie zielonej herbaty wraz ze świeżymi liśćmi mięty i dodaje się bardzo dużo cukru lub miodu. Według Marokańczyków napój ten jest najlepszy na upały (mimo, że pije się go na gorąco). Berber whisky podaje się na każdym spotkaniu, niezależnie od tego, czy to spotkanie biznesowe, czy towarzyskie. Częstuje się też nią gości w domu, a wypicie jej jest niejako oddaniem szacunku dla osoby, która ją podała. Dlatego warto to zrobić, by docenić gospodarza.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.