Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia hiszpańska - popularne potrawy

Kuchnia hiszpańska to dania, które znane są na całym świecie. Na wybrzeżu dominują w niej owoce morza, a kierując się coraz bardziej w stronę centrum kontynentu można spotkać więcej warzyw oraz mięsa. Kuchnia hiszpańska bazuje przede wszystkim na świeżych produktach, które w większości są uprawiane na Półwyspie Iberyjskim. To cudowny ogrom barw, zapachów i smaków. Istotnym elementem tej kuchni jest oczywiście oliwa z oliwek, która dodaje potrawom charakterystycznego smaku.

Najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej

Jedne z najbardziej znanych potraw w Hiszpanii to niewątpliwie słynna paella oraz fideua. Paella tworzona jest na bazie ryżu z terenów regionu Walencji oraz na bazie warzyw i oczywiście mięsa. To jest jej podstawowa wersja, z której zaczęło powstawać wiele innych. Bardzo znana jest także paella z owocami morza. Warto spróbować wersji, w której zamiast ryżu jest makaron. Tą opcję nazywano fideua. Jeśli ma się ochotę na to, by rzeczywiście zakosztować najlepszej paelle, to w tym wypadku istotna jest informacja, że najsmaczniejsze są te z nich, które robione są na żywym ogniu.

Paella

Paella

Ciekawym daniem jest także pulpo a la gallega. Trzeba go spróbować zwłaszcza będąc w Galicji, bowiem podobno to właśnie tam czekają najlepsze w całej Hiszpanii owoce morza. Pulpo oznacza ośmiornicę, którą podaje się z ugotowanymi ziemniakami oraz oliwą, a do tego dodaje się sól gruboziarnistę i paprykę mielonę - w tym wypadku to zawsze pimenton a la vera.

Kuchnia hiszpańska to oczywiście także tortilla de patatas, czyli najsłynniejsze danie znane w wielu miejscach na świecie. Robi się go głównie z jajek i ziemniaków, a chociaż wydaje się łatwe to jednak, by dobrze je przygotować trzeba mieć sporo wprawy. Tortille podaje się czasem jako przekąskę, a czasem jako zawartość kanapki. Można w niej spotkać oprócz ziemniaków i jajek także karczochy, cebulkę, dzikie szparagi, czy nawet grzyby.

Gazpacho

Gazpacho

Wymieniając najsłynniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej nie sposób nie wspomnieć o popularnym gazpacho, a także salmorejo. To chłodniki, których bazą są oczywiście pyszne i słodkie pomidory. Tak naprawdę dla Hiszpanów stanowią one bardziej napój, który chłodzi w upały, jednakże w innych częściach świata często jest traktowany jako zimna zupa. W gazpacho można prócz pomidorów spotkać także paprykę, czosnek, cebulę, ogórek oraz czerstwy chleb. Napoje te doprawia się oliwą z oliwek oraz solą, a potem schładza w lodówce. O czym warto tutaj wspomnieć to to, że salmorejo ma w sobie jedynie pomidory, czosnek, czerstwy chleb, oliwę i sól.

Pysznym daniem kuchni hiszpańskiej, które tak naprawdę przywędrowało z Włoch, jest również słynne canelones. To grube rurki makaronu, które podaje się z sosem beszamelowym i potartym serem. Danie to najpierw jest gotowane, a potem zapieka się go w piekarniku i podaje do stołu. Naprawdę palce lizać!
Ciekawą potrawą jest także cocido madrileño. Oryginalnie pochodzi ono z regionu Madrytu, a jego podstawowym składnikiem jest ciecierzyca. Do niej dodaje się następnie mięso, czasem boczek i warzywa. Najpierw stało się ono popularne w klasie robotniczej, a następnie w całym kraju, także w wyższych klasach. Dziś można zakosztować cocido madrileño w każdym regionie Hiszpanii.

Salmorejo

Salmorejo

Na bazie soczewicy natomiast powstaje zupa lentejas. Dodaje się do niej także warzywa oraz trochę chorizo. Można spotkać wersje tego dania z jajkiem, czy też kaszanką. Dobrą wiadomością jest fakt, że istnieje ono również w wersji bezmięsnej. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze dni.

Ciekawym daniem jest także fabada, którą tworzy gotowana biała fasola z kaszanką i chorizo, a także szafran, który nadaje tej potrawie odpowiednią barwę. To co istotne to fakt, że do tego dania potrzebny jest specjalny rodzaj fasoli - phaseolus vulgaris, a pierwsze o nim informacje pochodzą już z 1884 roku.
Popularną potrawą w Hiszpanii jest także gambas al ajillo, co oznacza krewetki w czosnku. Danie to podaje się w glinianych naczyniach z dodatkiem natki pietruszki. To potrawa, która tradycyjnie łączy się z południową częścią kraju. Idealnie nadaje się na przekąskę, czy też mniejszy posiłek.

Będąc w Hiszpanii na wakacjach warto również spróbować tutejszych krokietów, które są w kształcie małych paluchów lub też piłek. Croquetas jako bazę posiadają sos beszamelowy, do którego dodaje się mięso z kurczaka, czy wołowe lub też szynkę. Można spotkać również krokietów z nadzieniem z krewetek czy z dorsza. Piecze się je na głębokim tłuszczu, uprzednio obtoczone w jajku. Są podobne do polskich, jednakże przez wzgląd na nadzienie rzeczywiście warto ich spróbować będąc w Hiszpanii i samemu odczuć różnice.

Słodkości w kuchni hiszpańskiej

Ogromną rolę w kuchni hiszpańskiej odgrywają słodkości. Warto spróbować chociażby churros z czekoladą, które można odnaleźć w malutkich kawiarniach. To ciasto smażone, które formuje się w długie rulony i podaje z gorącą - mleczną albo deserową - czekoladą.

Churros

Churros

Równie pyszna jest Tarta de Santiago, czyli tarta ze zmielonych migdałów, jajek oraz cukru. Czasem dodaje się do niej skórkę z cytryny lub też słodkie wino. Podaje się ją posypaną cukrem pudrem. Najlepiej zakosztować tarty w Galicji, stąd bowiem pochodzi, a już idealnie byłoby zatrzymać się na to ciasto w Santiago de Compostela.

Z kremu waniliowego natomiast powstaje słynny flan, który polewany jest sosem karmelowym. Przypomina nieco konsystencją panne cotte. Deser ten można znaleźć niemal w każdej restauracji na terenie Półwyspu Iberyjskiego.

Flan

Flan

Przepyszny jest także hiszpański krem z żółtka, posypany cukrem, który następnie jest opalany po to, by stworzyć odpowiednią chrupkość. Ta słodycz to crema catelana, podobna w konsystencji do kremu brulee. W Hiszpanii jest tak znana, że można spotkać również likiery, czy też lody właśnie w tym smaku.

Wśród królewskich deserów dominujących tej części świata nie sposób nie wymienić Tarty de Queso. To puszysty sernik o mocnym smaku, który w konsystencji jest nieco podobny do ciastka. Nie posiada dodatków, a góra tego deseru jest chrupiąca i sucha. Naprawdę warto go spróbować będąc w Hiszpanii. Poza tym zarówno słodkości, jak i przekąski, czy dania główne mają w tym kraju wartość towarzyską, łącząc bliskich przy wspólnej celebracji i cieszeniem się chwilami spędzonymi razem.

Tag:

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.