Kreta - sztuka dobrego życia

Autor: Iwona Czarnacka dodane: 12.08.2011

Kreta nie ma nic wspólnego z kurortami, w których mieszkańcy żyją z turystów, ale poza sezonem życie zamiera. Tutaj restauracje, hotele, sklepy – są otwarte przez cały rok i przez cały czas tak samo atrakcyjne. Kreta to nie tylko plaża i leżaki, ale przyjazna atmosfera zachęcająca do cieszenia się chwilą. Zapraszamy do poznania tej wspaniałej wyspy na wakacje w Grecji!

Uprzejmi jak nigdzie

Mieszkańcy są bowiem jedną z największych zalet wyspy: życzliwi, gościnni, otwarci na świat i innych ludzi. Kiedy lądujesz na Krecie przenosisz się momentalnie do innego świata, gdzie stres, rywalizacja, agresja prawie nie istnieją. Według oficjalnych danych Kreta jest jednym z najbezpieczniejszych miejsc do życia, a wskaźniki przestępczości są bardzo niskie. Jak to się Kreteńczykom udaje? Natura umieściła tutaj wszystko, co ma najlepszego: morze, piękne plaże, góry, świeże powietrze wolne od przemysłowych zanieczyszczeń. Żywności się nie importuje, bo żyzne ziemie powodują, że jest to jeden z najbogatszych terenów rolniczych w Grecji.

Jedzenie lokalnych produktów, niezanieczyszczonych chemią to jedna z odpowiedzi na zagadkę długowieczności Kreteńczyków. Mieszkańcy Wyspy są bowiem obiektem zainteresowania świata medycznego, ponieważ badania wykazują, że są najzdrowszymi mieszkańcami w krajach rozwiniętych.

Oliwa zdrowia doda

Zawdzięczają to mi.in diecie której głównym składnikiem jest oliwa z oliwek i nie skażone chemią produkty lokalne. Kreteńska oliwa z oliwek tłoczona na zimno – to druga tajemnica długowieczności. Prawie czterdzieści milionów drzew oliwnych na wyspie – widać je prawie wszędzie, zapach oliwek jest wszechobecny.




Grek Zorba

„Grek Zorba" to opowieść o miłości do życia. Akcja dzieje się właśnie na Krecie. Zorba cieszy się każdą sekundą i zaraża tą radością innych.

 

Oliwa zdominowała także kreteńską kuchnię, Grecy dodają ją nawet do słodyczy. Jak wygląda jej użycie w praktyce najlepiej się przekonać na miejscu. Warto poszukać restauracji, która serwuje prostą, domową kuchnię. Polecamy zwłaszcza, „Mama’s place” we wsi Stavros na półwyspie Akrotiri. Znajdziecie tam nie tylko smaczne posiłki, ale także odniesienia do historii światowego kina. Lokal prowadzi Petros Vasiliki, jego mama przygotowywała posiłki dla całej ekipy filmowej „Greka Zorby” – jednego z najsłynniejszych filmów w historii kina (trzy Oscary). Petros pamięta jak kręcono tę scenę i wiele innych, ponieważ uciekał ze szkoły, by przyglądać się amerykańskim filmowcom. Plaża mieści się zaraz przy lokalu Petrosa. Sam gospodarz proponuje wszystko, co najlepsze w kreteńskiej kuchni: jako aperitif ouzo, czyli anyżową wódkę, do posiłków lekkie wino, w menu tradycyjne potrawy jak moussaka, fasolada, sery owcze i kozie.

Niezwykłe smaki i dobra zabawa

Ser z Krety były już znane w starożytności, wyjątkowy smak zawdzięczają temu, że kozy żyją w swoim naturalnym środowisku i są hodowane tradycyjnym sposobami, tymi samymi od setek lat w rodzinnych gospodarstwach. Kefalotyri, Graviera, Anthotyros – to najbardziej znane marki serów na Krecie. Sery dodaje się do wielu dań lub po prostu je jako samodzielne danie polane oliwą.

„Horiatiki”, czyli „sałatka grecka” to sztandarowe, wyspiarskie danie do którego używa się sera, pomidorów, cebuli, papryki i fety. Wszystkie składniki polewa się obficie oliwą.

Na Krecie słodycze są zarezerwowane na specjalne okazje, co też jest zgodne zasadami zdrowego żywienia, zamiast cukru używa się raczej miodu i syropu gronowego. Popularne są orzechy w miodzie, gęsty jogurt polany miodem suszone owoce, figi czy winogrona.

Ale to, co najlepsze na Wyspie to nie tyle samo jedzenie, ile towarzystwo w jakim się je spożywa. Jedną najżywszych tradycji na wyspie jest wspólne biesiadowanie.

Wino, oliwa dobre jedzenie, żarty, towarzystwo rodziny i przyjaciół – przepis na długie życie jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, a w dodatku bardzo przyjemny w realizacji. Warto wybrać się na Kretę, by zobaczyć jak to robią mistrzowie.

Tagi:

Propozycje

Eleftheria

Eleftheria 4.3
4 dni 21.10 - 25.10 inne terminy Wrocław BB - Śniadania Exim Tours

Wyróżniliśmy hotel ze względu na:

  • Malownicze położenie na wzgórzu
  • Spokojną, relaksacyjną atmosferę
  • Komfortowe i zadbane pokoje
  • Smaczne posiłki i bardzo dobrą obsługę
2 198 zł / 2 os.
1 099 zł / 1 os.
1 299 zł / 1 os. - 15 %

Palladion (Adelianos Kampos)

Palladion (Adelianos Kampos) 4.2
3 dni 02.06 - 05.06 inne terminy Warszawa - Modlin HB - Dwa posiłki Mouzenidis Travel

Wyróżniliśmy hotel ze względu na:

  • Bliskość długiej i szerokiej plaży
  • Zadbane i dobrze wyposażone pokoje
  • Luźną i niezobowiązującą atmosferę
  • Szybki dostęp do zabytkowego Rethymnonu
last
minute
2 254 zł / 2 os.
1 127 zł / 1 os.
1 253 zł / 1 os. - 10 %

Dodaj komentarz

ZGŁOŚ UWAGI DO STRONY