Podstawę gospodarki
Mauritiusu stanowi plantacyjna uprawa
trzciny cukrowej. Jest to tradycyjnie główna roślina uprawiana na wyspie od czasów sprowadzenia jej przez Holendrów w XVII w. Mimo prób przełamania monokulturowego charakteru rolnictwa, trzcina cukrowa nadal ma dominujące znaczenie.
Z innych upraw eksportowych ważna jest również
herbata i tytoń oraz ziemniaki i kukurydza, uprawiane raczej na potrzeby krajowe.
Grunty orne zajmują ponad połowę powierzchni kraju. W
hodowli istotniejszą rolę odgrywa tylko drób. Rozwija się także
rybołówstwo i
gospodarka leśna. Łącznie rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo wytwarzają 10% dochodu narodowego państwa, zatrudniając blisko 30% ogółu pracujących.
Na Mauritiusie
brak jest surowców mineralnych. Prężnie rozwija się w ostatnich latach
przemysł przetwórczy. Dużą rolę odegrało w tym przypadku ustanowienie tutaj strefy wolnocłowej.
Głównym towarem są tkaniny, odzież, tworzywa sztuczne, podzespoły elektroniczne i obróbka diamentów. Bardzo ważne miejsce w tworzeniu dochodów państwa zajmuje także eksport cukru i melasy.
Energia elektryczna wytwarzana jest głównie w
elektrowniach wodnych. Do pozyskania energii elektrycznej stosuje się również
bioenergię, pochodzącą z przetwarzania produktów ubocznych trzciny cukrowej.
Ponad połowę dochodu narodowego zapewnia Mauritiusowi sektor
usług. W tym główną rolę odgrywa
turystyka zagraniczna. Jej gwałtowny rozwój rozpoczął się w latach 70 wraz ze znaczną rozbudową bazy turystycznej.
Mauritius jest jednym z najintensywniej i najdynamiczniej rozwijających się państw na świecie. Odzwierciedla się to w szybkim wzroście
dochodu narodowego oraz w zmianach struktury gospodarki.